Odżywianie w zależności od rodzaju wykonywanej pracy

25 października, 2021

Zespoły handlowe w terenie: 

Wyzwania: 

  • przekąski na stacjach (hot dogi, fast food) 
  • nadużywanie kofeiny (energetyki i kawa)
  • pozycja siedząca w jeszcze większym napięciu niż w biurze
  • multitasking (odbieranie telefonów podczas jazdy, słuchanie radia) 

Rozwiązanie: 

  • Minimum cukrów podczas jazdy, aby poprawić poziom energii i utrzymać koncentrację. 
  • W sytuacjach braku czasu stosujmy zastępniki posiłków typu “huel” i orzechy oraz wodę jako zdrowe przekąski. 
  • Na stacjach wybierajmy posiłki, w skład których wchodzi:  mięso, ryba, kabanosy, pocięte warzywa lub - ostatecznie - batony białkowe typu “Befit” Ewy Chodakowskiej. 
  • Jeśli poruszamy się na stałych trasach, poświęćmy czas na wybór miejsca na posiłek - lepiej dopłacić niż tracić zdrowie. 

Zespoły detaliczne: 

Wyzwania:

  • siedzenie przed, podczas, i po pracy
  • najczęściej jedna przerwa w pracy
  • stres związany z obsługą dużej ilości klientów 
  • bóle pleców (odcinek szyjny i lędźwiowy) 

Rozwiązanie: 

  • Posiłki przygotowane do pracy w domu,  bazujące na warzywach i białku, złożone np. z: komosy ryżowej, kasz, roślin strączkowych, jajek, ryby, tofu, konserw rybnych, od czasu do czasu makaronu pełnoziarnistego. Dodatkowo olej lniany jako dodatek do posiłków w pracy dwa razy dziennie. 
  • Woda z cytryną przy stanowisku pracy. 
  • Aktywność fizyczna -  spacer na dalszy przystanek, dojazd do pracy i z pracy rowerem, spacer z  psem, zajęcia w klubie fitness.

Zespoły obsługi klienta, kontakt center, telemarketing: 

Wyzwania:

  • stres w pracy z klientami
  • duża ilość pracy
  • presja na wyniki 
  • duże ryzyko wypalenia zawodowego 
  • bardzo krótkie przerwy

Rozwiązanie: 

  • Woda z cytryną przy biurku aby zapobiec otyłości i zajadaniu stresu słodyczami
  • Zastępnik posiłku typu huel  jako jeden posiłek. 
  • Przygotowany w domu posiłek białkowo-tłuszczowy. 
  • Zakaz wykorzystywania okna żywieniowego przy pracy 10 godzin i więcej. 
  • Olej lniany dostępny w pracy oraz woda jako przekąska przy stanowisku pracy. Planowanie porcji przekąsek takich jak dynia, orzechy, słonecznik. 
  • Kontrolowanie poziomu stresu przez oddychanie i inne techniki relaksacji. 
  • Redukowanie stresu z pracy w życiu prywatnym mądrzej niż przed ekranem.

Menedżerowie:

Wyzwania: 

  • presja wyników
  • odpowiedzialność za zespół
  • mała ilość czasu
  • obciążenia poznawcze
  • wysoki poziom zaangażowania 
  • zróżnicowane obowiązki
  • duża zmienność i nieprzewidywalność w pracy

Rozwiązanie: 

  • Wykorzystanie usługi cateringu dietetycznego - 3 posiłki dziennie dla osób nieaktywnych oraz dodatkowe 1-2 w domu, jeśli mamy za sobą dziś spędzany w ruchu. 
  • Dzień rozpoczęty od kawy kuloodpornej (olej mct, olej kokosowy lub masło)
  • Bezpieczne przekąski przy biurku: pestki z dyni (nie solone) i woda z cytryną.
  • Zdecydowana przewaga posiłków białkowo-tłuszczowych z dodatkiem warzyw i olejów.
  • Suplement: koenzym Q10.
  • Wykorzystanie 6-10 godzinnego okna żywieniowego. 

Zespoły biurowe pracujące przy komputerze w pozycji siedzącej:  

Wyzwania:

  • bardzo mała ilość ruchu
  • wysoka specjalizacja pracy
  • dostęp do przekąsek i kantyny w budynku
  • częste okazje do spożywania słodyczy, np. urodziny kolegów z zespołu (słodycze, ciasta, kolorowe napoje, soki) 
  • maszyny vendingowe
  • wysoki poziom stresu 
  • dostęp do owoców w biurze

Rozwiązanie:

  • Powolna zmiana kultury pracy w biurze (zdecydowane wspieranie dobrych praktyk zespołów organizujących działania prozdrowotne) 
  • Usunięcie maszyn vendingowych i zamiana owoców w biurze na warzywa oraz cytryny, limonki.
  • Śniadania, lunche i drugi posiłek w pracy powinny bazować na produktach białkowo-tłuszczowych, aby po pracy lub przed treningiem i po treningu spożyć obfity posiłek z węglowodanami i mieć miejsce na ulubioną niezdrową przekąskę (batonik lub lampkę wina). 

Zespoły technologiczne pracujące zdalnie:

Wyzwania:

  • praca w wysokim skupieniu 
  • brak kontaktu “na żywo” z ludźmi 
  • praca przy dwóch monitorach w zrotowanej pozycji 
  • nawyki ruchowe w pozycji siedzącej 

Rozwiązanie: 

  • Wykorzystanie grzybów medycznych np. soplówka jeżowata dla utrzymania lub poprawy funkcji kognitywnych i regeneracji układu nerwowego
  • Przekąski przy biurku:  pestki z dyni (niesolone) oraz woda z cytryną. 
  • Wykorzystanie usług cateringu dietetycznego oraz dodatkowo zakupów online (mniej pokus by sięgnąć po niezdrowe produkty) .
  • Zakup 800 g orzechów na miesiąc i rozdzielenie na porcje. 

Zespoły pracujące w fabrykach i przy liniach produkcyjnych: 

Wyzwania: 

  • wysoka specjalizacja 
  • wykorzystanie siły fizycznej w pracy 
  • praca w wymuszonej pozycji, wielokrotne powtarzanie specyficznego ruchu 
  • praca zmianowa i nocna 
  • kantyna firmowa z ograniczonym dostępem do zdrowych posiłków 
  • praca w hałasie lub temperaturze, która nie zapewnia komfortu 

Rozwiązanie: 

  • Kluczowe jest spożycie pełnowartościowego posiłku przed rozpoczęciem zmiany (zawierający warzywa, węglowodany złożone, białko, zimny olej) 
  • W godzinach pracy podczas przerwy warto spożyć pełnowartościowy posiłek, a jeśli węglowodany są mocno przetworzone - posiłek białkowo-tłuszczowy lub dodatkowo warzywa przygotowane wcześniej i przyniesione do pracy w pojemniku
  • Po wyjściu z nocnej zmiany lekka przekąska złożona z owocu i kanapek - pomoże szybciej zasnąć.  
  • Osoby pracujące na zmianach nocnych powinny odżywiać się jeszcze lepiej niż pracujące w biurze, aby dostarczać organizmowi  więcej wartości odżywczych i antyoksydantów z pożywienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

arrow-right