Jak odżywianie wpływa na zdrową skórę?

5 grudnia, 2022

Zdrowa i promienna skóra stanowi niekiedy duże wyzwanie bez względu na wiek i płeć. Najczęściej próby poprawy jej wyglądu zaczynają się od zewnątrz - zmiana kosmetyków, kremów i zakrywanie niedoskonałości makijażem. Tymczasem… zajrzyjmy co znajduje się na naszych talerzach! Często zdarza się, że pierwsze niedobory składników odżywczych lub nadmiar tych niekorzystnych mają swoje odzwierciedlenie właśnie na skórze.

Jeśli problemy skórne pojawiają się sporadycznie i nie sprawiają Ci większych problemów zwróć uwagę na profilaktykę starzenia skóry. Wśród najważniejszych czynników żywieniowych znajdują się antyoksydanty czyli składniki przeciwdziałające stresowi wewnątrz organizmu, który może powodować powstawanie widocznych zmian na naszej skórze. 

Najważniejsze antyoksydanty działające przeciwstarzeniowo:

  • witamina E 

Witamina z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach odpowiada na optymalne nawilżenie skóry. Znajdziesz ją w największej ilości w olejach roślinnych, orzechach i nasionach. Pamiętaj aby wybierać oleje tłoczone na zimno, czyli te w ciemnych butelkach oraz o przechowywaniu ich w lodówce po otwarciu. Dzięki temu trikowi zachowasz więcej witaminy E w produkcie!

  • witamina C

Niezbędny i kluczowy składnik w powstawaniu włókien kolagenowych w skórze - oprócz promiennej cery poprawisz jej jędrność i gładkość. Główne źródła to surowe warzywa i owoce (papryka, pomidor, pietruszka, kiszona kapusta, czarne porzeczki, truskawki, maliny, jagody). Korzystaj z produktów sezonowych! Witamina C pod wpływem temperatury ulega dezaktywacji dlatego najlepszy efekt uzyskasz jedząc produkty na surowo. 

  • witamina A

Wygładza i uelastycznia skórę, odpowiada za regulację złuszczania się naskórka i regenerację skóry po zabiegach kosmetycznych. Jedna z najważniejszych witamin w dbaniu o zdrową skórę. Aby dostarczyć dziennie zapotrzebowanie wystarczy, że w ciągu dnia spożyjesz: 

  • średnią surową marchew 
  • 5-6 suszonych moreli,
  • średnią papryka (ok. 140g),
  • porcję 100g tuńczyka + 2 garście świeżego szpinaku(ok. 50g).

Trądzik, niedoskonałości, krosty


Najczęściej zmiany trądzikowe występują wśród nastolatków powyżej 12 roku życia i uspokajają się pod koniec okresu dojrzewania. Niestety objawy mogą pojawiać się również wśród dorosłych - jest to trądzik dorosłych i dotyczy osób powyżej 25 roku życia. 

Jeśli objawy są przewlekłe i trudne do usunięcia w pierwszej kolejności należy udać się do lekarza specjalisty i wykonać komplet badań niezbędnych do oceny czy nie dzieje się nic złego w organizmie czego manifestacją byłyby zmiany na skórze. Warto wtedy również udać się do dietetyka aby bliżej przyjrzeć się swojemu sposobowi żywienia, wprowadzić niezbędne modyfikacje i wprowadzić pierwsze kroki w życie 🙂

Najważniejsze wskazówki czego należy unikać: 

  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG)

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który obrazuje szybkość wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów, w porównaniu do stężenia cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Produkty spożywcze klasyfikuje się na produkty spożywcze o niskim IG (poniżej 55), średnim IG (55-70) oraz wysokim IG (powyżej 70). 

Dieta charakteryzująca się wysokim IG, może prowadzić do hiperglikemii oraz hiperinsulinemii. To ważne aby kontrolować poziom insuliny, jej przewlekle utrzymujący się wysoki poziom powoduje wydzielenie kaskady androgenów (męskich hormonów płciowych) i wytwarzanie białek nasilających stany zapalne m.in. produkcję łoju. 

Produkty o wysokim indeksie to: wszystkie produkty z białej mąki, takie jak chleb i bułki pszenne, drożdżówki, ciasta, wafelki, alkohol, owoce suszone i kandyzowane, dżemy, miód, biały ryż, gotowane warzywa skrobiowe (np. ziemniaki) i żywność wysokoprzetworzona dostępna w sklepie jako gotowe dania. Poniżej znajduje się uproszczona grafika, w której znajdziesz określone grupy produktów z podziałem na indeks glikemiczny.

  • ograniczenie mleka

Współcześnie coraz częściej omawia się wpływ produktow mlecznych na rozwój trądziku. Wyniki wielu badań, sugerują, że mleko krowie może zaostrzać stany zapalne, których objawy manifestują się na skórze twarzy. Wynika to z faktu, że mleko (wyłączając pozostałe produkty mleczne) zawiera najwięcej laktozy czyli cukru mlecznego oraz jest źródłem białek serwatkowych. Białka te są nośnikami substancji biologicznie czynnych i wpływających pozytywnie na wzrost masy mięśniowej. Mechanizm działania obu tych składników polega zarówno na podwyższeniu poziomu insuliny oraz czynnika wzrostu IGF-1, które nasilają produkcję sebum. 


Podsumowanie


To czy dostarczymy przynajmniej 3 porcje warzyw dziennie, ograniczymy cukry proste i słone, wysokoprzetworzone produkty będzie miało kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia, ale także wyglądu. Pamiętaj, że poza tym co zjesz ważne jest to co pijesz. Wykazano, że odpowiednie spożycie wody utrzymuje właściwe napięcie skóry, a nieprawidłowa podaż wody przyczynia się do powstawania tzw. suchej skóry. Badania sugerują, że każde wypite 500 ml wody zwiększa wskaźniki przepływu krwi w naczyniach kapilarnych skóry wpływając na jej ukrwienie, elastyczność i jędrność. 

Justyna Szczerba, 

dietetyk kliniczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

arrow-right